01.04.06

Uue aasta puhkuste ajakava tuleb töötajale teatavaks teha jaanuaris

Juhul, kui tööandja ei jõua puhkuste ajakava koostada ja töötajatele teatavaks teha jaanuarikuu jooksul, saab töötaja võtta puhkust temale sobival ajal. Puhkuse ajakavas peab arvestama nende töötajate soove, kellel on õigus puhata siis, kui nemad tahavad.

 

Sellisteks töötajateks on peamiselt rasedad, väikese lapse vanemad, alaealised. Juhul, kui tööandja ei jõua teha jaanuarikuu jooksul puhkuse ajakava teatavaks, saavad töötajad õiguse kahenädalase etteteatamisega puhata neile sobival ajal, rääkis jurist Helve Toomla Käsiraamatute Kirjastuse korraldatud teabehommikul “”Knopkad” töösuhtes aastal 2005″.

Kui tööandja ei saa töötajale ajakava jaanuaris tutvustada, kuna töötaja on haige, teeb ta seda esimesel võimalusel, kui töötaja on terveks saanud. Sellisel juhul ei teki töötajal õigust võtta puhkust endale sobival ajal kahenädalase etteteatamisajaga, selgitas Heli Raidve Tööõigusabi juhataja Heli Raidve.

“Me püüame anda oma töötajatele võimaluse puhata suvel: juuni-juuli-august,” ütles Paulig Eesti personalijuht Peeter Kodar. Tema sõnul Paulig tehast suvekuudel seisma ei pane, vaid ettevõtte tootmisplaan on tehtud nii, et tagatud on piisavad laovarud klientide vajaduste rahuldamiseks puhkuste ajal.

Puhkuste ajakavas peab olema kõigepealt jooksva tööaasta eest antav puhkus ja siis eelmiste tööaastate eest kasutamata puhkused. Puhkuse kasutamine esimesel tööaastal pärast kuuekuulist töötamist on töötaja õigus, mitte kohustus ja see puhkuseosa antakse poolte kokkuleppega määratud ajal, kui töötaja seda soovib.

Lapsehoolduspuhkuselt naasva töötaja puhkuseaja arvestus käib tööle asumise aja järgi. Kui töötaja läheb lapsehoolduspuhkusele ja sellel hetkel on tal kasutamata kaks nädalat puhkust, siis ei kao need päevad kuhugi ja lapsehoolduspuhkuselt tagasi tulles on tal kokku ikka kaks nädalat kasutamata puhkust, ütles Raidve.

www.aripaev.ee