10.07.08

Tööotsijate hulk kasvab, tööpakkumisi väheneb

CV Keskus ASi ärijuht Kadri Johanson sõnas aripaev.ee-le, et muutused tööturul on silmnähtavad – tööotsijad on muutunud väga aktiivseks ning tööpakkujate vajadused tagasihoidlikumaks.

Tööotsijaid on CV Keskusesse lisandunud kolmandas kvartalis keskmiselt 4750 iga kuuga (eelmisel aastal samal ajal 3700). Oktoobris aga lausa 5400. Kandideerimiste arv kuu jooksul lööb juhi sõnul uusi rekordeid: aprill 52 046; mai 58 194; juuni 54 937; juuli 56 410, august 63 884 ja september lausa 70 456. „Sama fenomen toimub ka meie tööportaali külastustega – oleme lähedal kõigi aegade rekorditele,“ lisas ta.

Samas tööpakkujate arvu langust nad täheldanud ei ole. „Küll aga on langema hakanud tööpakkumiste arv. Kevadise 2000 – 2200 pealt on nüüd aktiivsete tööpakkumiste arv langenud 1500-1700ni ehk siis leidis aset muutus, mida ootasime juba kevadel,“ ütles ta.

Keerulised ajad näitavad Johansoni sõnul tööturul väga vastuolulisi trende. „Algas teine välismaale tööotsimise laine. Teated koondamistest nii lihttööliste kui ka spetsialistide ridades on muutunud igapäevaseks – me hoiame silma peal ka nn varjatud tööturul ning praegused uudised tulevad vabanevate töötajate ridadesse,“ rääkis ta.

Veel tõi ta huvitava asjana välja, et toimub “kallimate” töötajate asendamine “odavamatega” või tööde ümberorganiseerimine-optimeerimine ehk üks inimene täidab mitut positsiooni-rolli. „Samal ajal jätkub siiski jaht nn talentidele ehk hinnatud tegijatele-spetsialistidele ning nende leidmine on endiselt keeruline ja tihti võimalik vaid üleostmise teel,“ viitas ta segastele aegadele tööturul.

„Palgaralli on vaibunud – palgad ei kahane, kuid ka ei kasva enam hüppeliselt. Töötasu tõus tuleb pigem tööde ümberorganiseerimisest ning optimeerimisest. Inimeste pühendumus oma tööle on tõusuteel ning kergekäeliselt enam heast-kindlast töökohast ei loobuta. Jõudu kogub õhtuse lisatöö otsimine-tegemine ning järjest rohkem on töötajaid, kes peavad mitut ametikohta. Põhjuseks on see, et elukallidus tõuseb, palk aga mitte ning normaalseks äraelamiseks on vaja leida lisasissetulekuid. Kõige suurem muutus on aga see, et tööturg on täielikult pöördunud võrreldes aasta või poole aasta taguse ajaga ning seda kujundavad nüüd tugevalt tööotsijad,“ loetles ta.

Allikas: www.ap3.ee